Et ledesystem for rømning er et sammenhengende sett med tiltak for å lede personer raskt og trygt til et sikkert sted ved brann. Det kan også ha en viktig funksjon ved behov for evakuering av andre årsaker. Ill.: SINTEF
Et ledesystem skal fungere ved bortfall av kunstig belysning og i røykfylte omgivelser. Komponentene kan være elektriske, belyste eller etterlysende. I tillegg til de visuelle hjelpemidlene kan ledesystemer inneholde taktil merking (som oppfattes ved berøring), talebeskjeder og lydsignaler.
Anvisning 321.038 Ledesystemer for rømning ved brann beskriver plassering av ledesystem som består av markeringsskilter og ledelinjer. Anvisningen angir valgmuligheter og gir et godt grunnlag for detaljprosjektering av ledesystemet.
En planløsning med tydelig og lettfattelig geometri, innredning og fargebruk gjør det lettere å orientere seg. En slik planløsning gjør det også mulig å utforme et enklere ledesystem.
Flukt- og rømningsveier bør være sammenfallende med de naturlige kommunikasjonslinjene i bygningen. Prosjektering av ledesystemer for rømning bør også koordineres med prosjektering av ledesystemer for blinde og svaksynte.
Omfanget av ledesystemet bestemmes ut fra bygningens størrelse, kompleksitet og bruk. TEK17 krever at byggverk skal prosjekteres og utføres for rask og sikker rømning. Det skal tas hensyn til personer med funksjonsnedsettelse.
Store byggverk, byggverk beregnet for et stort antall personer og byggverk beregnet for virksomhet i risikoklasse 5 og 6, skal ha ledesystem.
Alle byggverk med lange flukt- og rømningsveier eller som skal benyttes av mange personer, skal ha god belysning og være merket slik at rømning kan skje på en rask og effektiv måte.