Forskning viser at svært mange pepperkakehuseiere ender opp med bygg som ikke oppfyller kravene. I verste fall får man ikke spist huset. Foto: Astri Meidell
Det er vanskelig å tenke seg bakevirksomhet helt uten feil og skader, men det er fullt mulig å redusere omfanget av byggskader på pepperkakehus. Dette krever en målrettet og aktivt forebyggende innsats på flere områder, og av alle aktører i bakenæringen.
Svakheter oppdages for sent
Vanlige feil er steinharde byggematerialer, dårlig isolerte vegger og tak, feil bindemiddel, melis- og vannskader. I ekstreme tilfeller kan man risikere at hele huset rett og slett faller fra hverandre ved første gangs bruk.– Man oppdager ofte ikke svakhetene før pepperkakehuset er ferdig oppført, og da kan de være vanskelig og tidkrevende å utbedre. Dette ekstraarbeidet kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt tidsskjema i ukene før jul. Sure miner er ikke uvanlig. Naboklager har også forekommet i alvorlige tilfeller, sier arkitekt og seniorrådgiver Anders Kirkhus i SINTEF.
Stort forbedringspotensial
SINTEF har forsket på pepperkakehusproduksjon i flere tiår, både i egne laboratorier og ved litteraturstudier.– Vi har kommet fram til at det er et stort forbedringspotensial ute i de ulike produksjons- og montasjebedriftene i det ganske land. Dette gjelder særlig ved skreddersøm av egne byggverk, men også ved montasje av prefabrikkerte elementhus, sier Kirkhus.
Det vesentlige er imidlertid at hver enkelt familie som driver med bakevirksomhet får tilgang til faktabasert informasjon fra egne og konkurrentenes gjennomførte prosjekter som kan brukes til erfaringsbasert læring for innarbeiding av konkrete, suksessfremmende tiltak i nye prosjekter.
100 prosent feilfrihet i hele bransjen er nok en utopi, ifølge arkitekten. Men selv en årlig forbedring på en prosent eller to, vil bety et betraktelig antall færre gråtende barn og frustrerte voksne rundt omkring i de tusen julehjem.
Pepperkakehus utsettes for miljøpåvirkninger
Pepperkakehus kan ta skade av ytre påkjenninger. NS-EN-BAK 1991-1-12 krever at pepperkakebyggverk skal prosjekteres for å tåle egenlaster (må ikke forveksles med den prosjekterendes egne laster), nyttelaster, ulykkeslaster og seismiske laster.I SINTEFs laboratorier har vi testet hva et pepperkakehus tåler når det utsettes for blant annet vind, skred, meteornedslag, bilkollisjon og jordskjelv.
SINTEF har testet hva et pepperkakehus tåler av ytre påkjenninger.
Store årlige kostnader
Prosessforårsakede byggskader er skader på byggverk som skyldes at man under utredning, prosjektering, produksjon eller materialtilvirkning ikke har lyktes å følge normert, standardisert, anerkjent metode eller konkrete spesifikasjoner.
Forskning viser at de årlige kostnadene forbundet med utbedring av prosessforårsakede skader i bakenæringen beløper seg til omkring 7–11 prosent av årlig netto produksjon.
– Pepperkakehus skal medføre stolthet og glede. Da er det viktig at årets produksjon blir vellykket, sier Anders Kirkhus.
Forskning viser at de årlige kostnadene forbundet med utbedring av prosessforårsakede skader i bakenæringen beløper seg til omkring 7–11 prosent av årlig netto produksjon.
– Pepperkakehus skal medføre stolthet og glede. Da er det viktig at årets produksjon blir vellykket, sier Anders Kirkhus.
Fordeling av årsak til pepperkakehusskader (prosent) Figuren viser hvor stor andel av pepperkakebyggskadene som skyldes ulike forhold. Ill.: SINTEF
– Det er for eksempel for sent å finne ut at målene ikke passer etter at kakeelementene er stekt. Det er utfordrende nok å beholde formen fra deig til ferdig stekt element, om man ikke i tillegg skal endre formen på grunn av mangelfull prosjektering, advarer seniorrådgiveren.
En vanlig prosjekteringsfeil ved pepperkakehusbygging er å glemme at elementene har en tykkelse. Man må for eksempel ta hensyn til tykkelsen av veggelementene når man dimensjonerer taket, for ikke å snakke om pipa.
– Gjennomtenkt prosjektering gjør bake- og byggeprosessen enklere og resultatet bedre, uansett om målet er at huset skal være flott eller smake godt, forklarer Kirkhus.
Les hele anvisningen (PDF)
Kontaktperson: Seniorrådgiver Anders Kirkhus
Vanlige prosjekteringsfeil
Mange byggeprosjekter settes i gang med et håp om at utfordringene skal bli borte underveis. Det gjør de sjelden.– Det er for eksempel for sent å finne ut at målene ikke passer etter at kakeelementene er stekt. Det er utfordrende nok å beholde formen fra deig til ferdig stekt element, om man ikke i tillegg skal endre formen på grunn av mangelfull prosjektering, advarer seniorrådgiveren.
En vanlig prosjekteringsfeil ved pepperkakehusbygging er å glemme at elementene har en tykkelse. Man må for eksempel ta hensyn til tykkelsen av veggelementene når man dimensjonerer taket, for ikke å snakke om pipa.
– Gjennomtenkt prosjektering gjør bake- og byggeprosessen enklere og resultatet bedre, uansett om målet er at huset skal være flott eller smake godt, forklarer Kirkhus.
Sørg for gode rammebetingelser
Kirkhus mener grundige forberedelser er avgjørende for et vellykket resultat, og lister opp noen momenter man bør tenke gjennom før man starter byggeprosessen:- Er det selve prosessen, et imponerende resultat eller knusing og spising som er viktigst? En avklaring av forventninger er vesentlig for en god prosess. Alle involverte må forstå og akseptere målsettingen med byggeprosjektet.
- Er det satt av nok tid og plass til produksjonen? Gode rammebetingelser er nødvendig for å unngå sure barn og svidde fingre.
Bak drømmehuset
Følger du anvisningen Spiselige byggverk – Pepperkakehus fra Byggforskserien, er du sikret et godt resultat som oppfyller kravene til selv de mest kresne, inkludert myndighetene, og som vil falle i smak hos de aller fleste. SINTEF setter fingeren på punkter hvor man vet at pepperkakehus kan ha svakheter. Lett forståelige sjekklister og illustrasjoner viser hva du bør undersøke før du setter i gang bakingen av drømmehuset.Les hele anvisningen (PDF)
Kontaktperson: Seniorrådgiver Anders Kirkhus