Fukttransport i våtrom - Løsninger som hindrer fuktskader

Våtrom er utsatt for fuktskader. Med god forståelse av hvordan fukt transporteres i konstruksjoner står man godt rustet til å forhindre fuktskader.

 
Høye fuktnivåer i våtrom og våtromskonstruksjoner kan føre til mugg- og bakterievekst, råte, sprekkdannelser og dimensjonsendringer i trebaserte byggematerialer. Enkelte materialer som gipsplater kan også smuldre opp når fuktinnholdet blir høyt. Det er hovedsakelig fire mekanismer for fukttransport som kan føre til fuktskader i våtromskonstruksjoner:
  • Vannlekkasjer. Bruks- og lekkasjevann kan strømme gjennom utettheter i membranen og inn i konstruksjoner.
  • Vanndampdiffusjon vil si transport av vanndamp fra områder (materialer eller luft) med høyt innhold av vanndamp til områder med lavt innhold av vanndamp.
  • Luftlekkasjer. Luftstrømmer kan føre luft med høyt vanndampinnhold ut i konstruksjoner.
  • Kapillærtransport vil si vanntransport inni porøse materialer på grunn av kapillærkrefter i materialporene.

Damptransport ved luftlekkasjer. Lekkasjer av varm luft kan føre til store kondensmengder når lufta kjøles ned på vei mot kald side av konstruksjonen. Illustrasjon: BVN 30.030, SINTEF
 

Membran hindrer fukt i å trenge inn i konstruksjonen

I våtrom bruker man en membran for å hindre at bruks- og lekkasjevann trenger inn i konstruksjonen. Membraner med tilstrekkelig høy vanndampmotstand hindrer også vanndampdiffusjon. Det fins flere ulike membrantyper: Noen legges under overflate med keramiske fliser, mens andre fungerer som både overflatemateriale og membran. Risikoen for inntrenging av vann er størst ved gjennomføringer i vegg og gulv, sluk, skjøter i underlaget og i overganger mellom gulv og vegg. Membransystemer leveres derfor med spesialutviklede løsninger for tetting der risikoen for utettheter er stor.


Tetting rundt veggboks med rørgjennomføring. Illustrasjon: BVN 34.341, SINTEF
 

Vegger og etasjeskillere som vender mot kaldt klima

Vanndamp transporteres fra områder (luft eller materialer) med høyt vanndampinnhold til områder med lavt vanndampinnhold. Siden varm luft kan inneholde mer vanndamp enn kald luft, transporteres ofte vanndamp fra luft med høy temperatur til luft med lav temperatur. I vegger og etasjeskillere som vender mot kaldt klima, er det derfor vanlig å bruke en dampsperre på varm side side for å hindre at vanndampdiffusjon fører til skadelig høyt fuktnivå eller kondens inne i konstruksjonene.

I våtrom utelater man eventuell dampsperre i de bygningsdelene der det monteres membran – dette for å unngå at fukt sperres inne mellom to damptette sjikt. Membranen må da overta funksjonen til dampsperra. Forutsetningen er at membranen har tilstrekkelig høy vanndampmotstand.
  
Vanndampdiffusjon i yttervegg uten dampsperre. I den kalde årstiden kan vanndamp fra innelufta transporteres ut mot den kalde siden av yttervegger ved diffusjon og føre til skadelig høyt fuktnivå eller kondens. Illustrasjon: BVN 30.030, SINTEF
 

Utettheter i konstruksjonen

Damptransport ved luftlekkasjer kan gi opphav til store kondensmengder når luftstrømmer kjøles ned på vei mot kald side av konstruksjonen. Slike lekkasjer skyldes ofte feil konstruksjonsutførelse, for eksempel utette skjøter i dampsperra eller utette overganger.

Fuktig flislim

Dusjing direkte på flislagte overflater gir kapillært opptak av vann i fugemørtel og videre inn i flislimet. Uttørkingen derimot, skjer sakte. Ved regelmessig dusjing på fliskledning er flislimet hele tiden fuktig. For å hindre at vanndamp fra flislimet fører til kondens og fuktskader lengre ut i konstruksjonen, må man velge en membran med tilstrekkelig høy vanndampmotstand.

Fuktskader kan forhindres

Fuktskader i våtrom kan forårsake betydelige reparasjonskostnader. Forståelse av hvordan fukt transporteres er en viktig faktor i forebyggingen av fuktskader i våtrom. Bruk av materialer og løsninger som regulerer fukttransporten, er avgjørende. Våtromsnormen beskriver løsninger og produkter som forebygger fuktskader.
 
Les mer:
BVN 30.030 Fukt og fukttransport i våtrom
BVN 32.110 Utførelse av bindingsverksvegg. Utforming og dimensjoner
BVN 34.321 Påstrykningsmembran – systemer og montering
BVN 34.335 Foliemembran – systemer og montering
BVN 34.341 Våtromsplater av ekstrudert polystyren (XPS) – systemer og montering
  

12.12.2024